Uppdatering om flytt från Säve flygfält

15 JUL 2020 15:34
Dags för ytterligare en uppdatering kring hur arbetet med flytten av banan från Säve flygfält går och hur arbetet med att hitta ett nytt område fortskrider.
  • Uppdaterad: 15 JUL 2020 15:34

Datumet då föreningen måste lämna Säve flygfält, dvs. 31/8 2020, närmar sig snabbt. Trots att nästan ett år passerat sedan vi fick uppsägningsbeskedet har vi ännu ingen ny plats att flytta till. Flera förslag har stundtals varit mycket aktuella och känts som bra alternativ för vår verksamhet men som vi ändå i slutändan tyvärr blivit nekade.

Sedan vårt senaste utskick har konstgräset på Säve flygfält skänkts bort eftersom vi bedömt att det inte är rimligt att ta med detta till ett nytt område, både med avseende på dess skick och att det är svårhanterligt. Intresset var stort, både från privatpersoner och från andra föreningar som hämtade konstgräs på området i flera omgångar.

Därefter har förarställningen, i form av ett pallställage, monterats ned och de flyttbara hoppen skruvats isär. Reglar och skivmaterial som bedömts vara i gott skick finns kvar och övigt skräp har lämnats till återvinning. Just nu finns ett minimum av material kvar på Säve flygfält vilket är det vi vill flytta med till ett nytt område så att startsträckan där blir så kort som möjligt. Byggcontainern/boden finns kvar tillsammans med borden från depån, det nedmonterade pallställaget samt reglar och skivmaterial.

Styrelsen har sedan fortsatt att undersöka möjligheterna på AKMG:s område (Aeroklubben Modell i Göteborg) vid Torslanda gamla flygfält. Vi har kontaktat Länsstyrelsen för att se om det går att få ett undantag från de begränsningar som flygklubben drabbats av i området. Begränsningarna beror på att Torskviken i närheten är klassad som naturskyddsområde. I det yttrande från Länsstyrelsen vi fick som svar är nästa steg i processen, om vi väljer att gå vidare, att genomföra en så kallad miljökonsekvensbeskrivning. Kommentaren från kommunens idrott och föreningsförvaltning är att detta är en svårframkomlig väg och det administrativa besväret kring detta gjorde att vi började kika på andra alternativ.

Efter att återigen tagit upp Torslanda MK:s område vid Bulycke nära Team-13:s gokartanläggning har vi låtit en schakt- och entrepenadfirma göra en bedömning av marken. Detta i huvudsak för att få en uppfattning om det är rimligt att plangöra ytan så att den passar oss. Istället för att åta sig arbetet presenterade de ett eget förslag utifrån en fastighet de själva ägde på kommungränsen mellan Partille och Härryda. Denna plats besöktes och bedömdes passa oss bra. Dessvärre fick vi efter en tid ett negativt besked eftersom planerna för området förändrades.

Beskedet ovan togs emot 30:e juni och vi har nu insett att det inte är möjligt att hitta ett nytt område att flytta till innan tidsfristen på Säve flygfält går ut. Vi har nu blivit tvungna att tillfälligt ändra inriktning och fokusera på att hitta en temporär förvaring eller uppställningsplats för det material som finns kvar på Säve flygfält. Det börjar bli kort om tid och vi tar tacksamt emot alla tips om vart det går att hitta tillfällig uppställningsplats. Vi bedömer att materialet, som beskrivits ovan, behöver omkring 25-30 m2 markyta och kan stå utomhus. I ett första skede behöver vi hitta en plats för vinterförvaring. Förhoppningsvis får vi tag i en mer permanent yta inför våren 2021 där vi samtidigt kan bygga upp vår huvudverksamhet igen.

Även om föreningen tar sig igenom en tuff period vill Väst-8 styrelsen samtidigt önska alla medlemmar och R/C intresserade en fortsatt skön sommar med förhoppningsvis en del ledighet. Vi hoppas att ni alla håller ut och när vi hittar ett nytt område, kan hjälpas åt att bygga upp föreningens verksamhet igen och hitta tillbaka till vårt gemensamma intresse.

Styrelsen, Väst-8

Skribent: Martin Persson